Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Γραφένιο

Το μποζόνιο Higgs έχει κλέψει την παράσταση τον τελευταίο καιρό, αλλά φαίνεται ότι τα πιο χειροπιαστά και εντυπωσιακά ευρήματα μας έρχονται από τον τομέα της Νανοτεχνολογίας και της Επιστήμης των Υλικών (βλ. κατασκευή αερογραφίτη, το ελαφρύτερο υλικό στον κόσμο), καθώς οι “μαγικές” ιδιότητες του γραφένιου δεν σταματούν να εκπλήσσουν τους ερευνητές.
Graphene
Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι τα φύλλα (πάχος 1 άτομο!) από γραφένιο είναι 100 φορές ισχυρότερα από το ατσάλι, είναι ο καλύτερος αγωγός θερμότητας από τα γνωστά υλικά, είναι καλύτερος αγωγός ηλεκτρικής ενέργειας από τον χαλκό και παράγει ηλεκτρική ενέργεια όταν φωτίζεται, αλλά η νέα ιδιότητα είναι η πιο “μαγική” απ’ όλες. Μπορεί να “αυτοθεραπεύεται”!

Ένα από τα λίγα μειονεκτήματα του γραφένιου είναι ότι παρά την τεράστια αντοχή του στον εφελκυσμό (τέντωμα), η μονοατομική κατασκευή του φύλλου το καθιστά εύθραυστο σε κάθετα χτυπήματα. Ωστόσο, ερευνητές του University of Machester παρατήρησαν ότι το γραφένιο μπορεί να επιδιορθώνει από μόνο του τα κενά που δημιουργούνται στη δομή του, με την ανακάλυψη αυτή να γίνεται εντελώς τυχαία.
Για την ακρίβεια, διευρευνούσαν νέους τρόπους εκμετάλλευσης του γραφένιου για πιθανές χρήσεις στην ηλεκτρονική, αλλά στην προσπάθεια να βρουν την καλύτερη δυνατή διαδικασία, γέμισαν τρύπες στα φύλλα γραφενίου. Τότε, παρατήρησαν ότι τα διάσπαρτα άτομα άνθρακα που πετάχτηκαν σε κοντινές αποστάσεις από τις τρύπες, άρχισαν να γεμίζουν τις σωστές θέσεις στα κενά των εξαγωνικών κυψελίδων του πλέγματος χωρίς καμία καθοδήγηση.
Για περαιτέρω διερεύνηση, προσπάθησαν να γεμίσουν τα κενά με υδρογονάνθρακες, αλλά παρατήρησαν ακανόνιστες δομές στα κενά του φύλλου. Όμως, η παροχή καθαρών ατόμων άνθρακα σε κατάλληλες ποσότητες γεμίζει τις οπές με τέλεια εξαγωνική δομή. Σε δήλωση του στο BBC, ο Dr. Ramasse δήλωσε:
“Εάν κάνεις μια τρύπα στο φύλλο και μπορείς να ελέγξεις τη ροή των ατόμων άνθρακα, τότε μπορείς να σκεφτείς προσθήκες στα άκρα του γραφένιου ή την επιδιόρθωση βλαβών που έγιναν κατά λάθος”
Τα κάνει όλα και συμφέρει…

Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

ΤΟ ΒΗΜΑ - Μοριακό φθόριο στη Γη - science - Τεχνολογία – Πλανήτης


Το φθόριο (Fluorum) είναι χημικό στοιχείο με σύμβολο F και ατομικό αριθμό 9. Δύο άτομα φθορίου σχηματίζουν ομοιοπολικό δεσμό μεταξύ τους, όταν το βρίσκεται στη στοιχειακή του μορφή, σχηματίζοντας το διατομικό μόριο, που γι' αυτό έχει το χημικό τύπο F2. Είναι ανοικτοκίτρινο δηλητηριώδες αέριο, το πιο δραστικό από τα στοιχεία. Π.χ. οξειδώνει ταχύτατα υδρογονάνθρακες σε θερμοκρασία δωματίου, ενώ το οξυγόνο χρειάζεται και κάποιο σπινθήρα για να αρχίσει την καύση. Γι' αυτό το F2 είναι πάρα πολύ επικίνδυνο, πολύ περισσότερο από τα άλλα αλογόνα, ακόμη και από το χλώριο που χρησιμοποιήθηκε ως χημικό όπλο κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Επιπλέον, το φθόριο εμφανίζει την μεγαλύτερη ηλεκτραρνητικότητα.
Έχοντας την εξαιρετικά υψηλή του δραστικότητα, το στοιχειακό φθόριο δεν είχε απομονωθεί παρά μόνο πολλά χρόνια μετά την ταυτοποίηση του φθορίτη. Η διαδικασία αυτή είναι εφικτή μόνο ηλεκτρολυτικά και κάτω από εξαιρετικά προσεκτικές συνθήκες, αφού το παραγόμενο φθόριο αντιδρά, συχνά βίαια, με πάρα πολλά υλικά, ακόμη και με τα ευγενή αέρια. Τελικά, το 1886 κατορθώθηκε η απομόνωση του διφθορίου από τον Ανρί Μουασάν (Henri Moissan), έπειτα από πολύχρονες (περίπου 74 χρόνων) αποτυχημένες προσπάθειες πολλών άλλων χημικών. Πράγματι η απόπειρα απομόνωσης του φθορίου από το υδροφθόριο σκότωσε ή τύφλωσε πολλούς από αυτούς τους δύστυχους, που ονομάσθηκαν «μάρτυρες του φθορίου». Για τον ίδιο τον Μουασάν, πάντως, υπήρξε η αιτία να κερδίσει το βραβείο Νόμπελ Χημείας του 1906.
Το φθοριούχο ανιόν (F-), που συχνά στην καθημερινότητα αναφέρεται ως «φθόριο» χρησιμοποιείται συχνά ως πρόσθετο διατροφής, για οδοντιατρικές χρήσεις και για αντιμετώπιση προβλημάτων οστεοπόρωσης, λόγω της έλλειψής του από την καθημερινή δίαιτα.
Χρειάζεται, όμως προσοχή, γιατί υπάρχει κίνδυνος δηλητηρίασης από αυτά, όταν η συγκέντρωσή τους ανεβαίνει πάνω από ένα όριο.
Μοριακό φθόριο στη Γη

ΤΟ ΒΗΜΑ - Μοριακό φθόριο στη Γη - science - Τεχνολογία – Πλανήτης

Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

O θάνατος ενός άστρου


Καθώς το Camelopardalis ή U Cam φτάνει στο τέλος της ζωής του, γίνεται ασταθές με αποτέλεσμα να προκαλούνται μεγάλες εκρήξεις ανά μερικές χιλιάδες χρόνια. Μια πολύ σπάνια από αυτές κατέγραψε το τηλεσκόπιο Hubble της NASA.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο αστέρι – κόκκινος γίγαντας, είναι στην ουσία μια μικροσκοπική κουκκίδα στο κέντρο της φωτογραφίας, ενώ το υπόλοιπο της εικόνας δημιουργείται λόγω της φωτεινότητας του και των αερίων από την έκρηξη.
Περισσότερες πληροφορίες για το U Cam στο site της NASA

Camelopardalis

Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

Ιδιωτικό ΓΕ.Λ Μ. Ν. Ράπτου Στατιστικό γράφημα

Το 20 στη Φυσική κατεύθυνσης και 20 στα Μαθηματικά κατεύθυνσης το πέτυχαν ελάχιστοι μαθητές σε όλη την Ελλάδα.
Ο Σ. Γρίβας είναι ο μοναδικός που το πέτυχε στη Λάρισα.